Легализация на документи и заверка с Апостил


Цените за легализация може да видите ТУК.

Цената за легализация може да изчислите и да заплатите в нашия онлайн калкулатор ТУК.

За безплатна консултация кликнете ТУК.


Легализация на документи от Агенция за преводи арте.док

Какво е легализация Какво е легализация на документи?


Легализацията е процес, който е нужен, за да се удостовери, че един документ има правна сила и е издаден от компетентен орган. 

България е страна, подписала Хагската конвенция от 1961 г. Страните „членки“ подписват споразумение, което гласи, че за легализацията на документи, представяни между тези страни, е нужна заверка с Апостил (Apostille). Вижте списък на страните членки тук.

С някои държави, България има подписани Договори за правна помощ. Според тези договори, не е необходим Апостил, а единствено документите да имат нужните подписи и печати от издаващата институция. Вижте списък на държавите, с които България е подписала двустранен договор за правна помощ тук.

Документи, издадени от държави, невключени в горните две категории, се удостоверяват от дипломатически представителства или консулства, след като бъдат заверени от съответната институция в държавата на издаване.

Важно: За много от документите не е достатъчно само извършването на легализация (поставяне на Апостил). Нужно е процесът да бъде допълнен от превод и заверка на превода. Повече за комбинираната услуга Превод и легализация прочетете тук.

Онлайн поръчка бутон 

Какво е Апостил Какво е Апостил (Apostille)?


Апостилът е печат от десет точки, удостоверяващ истинността на подписите и печатите на самия документ. Поставя се върху документа или върху негово продължение (може да е прикрепен със скачващи печати допълнително към документа). 

Апостилът трябва да съответства на образеца, приложен към Хагската конвенция, за да бъде документът официално признат и легален. По света Апостил (Apostille) се издава от министерства, съдилища, общини и други институции.

В България, в зависимост от вида на документа, Апостил на български документи се поставя от: 
  • Дирекция „Консулски отношения“ на Министерствотона външните работи
  • Министерството на правосъдието
  • Националния център за информация и документация 
  • Областните общинските администрации в Република България.
Научете всичко за Апостил (Apostille) тук.


Кога е необходима легализация Кога е необходима легализация на документи?


Легализацията се налага, когато документ, издаден от една държава, ще се представя пред институции в друга държава.

Например, при кандидатстване за обучение в чужбина, почти винаги университетът изисква легализация на дипломата. С поставянето на Апостил, университетът е сигурен, че представената диплома е автентична и има правна сила.



Кои документи се налага да бъдат легализирани най-често:


Най-често това са следните няколко вида:
Онлайн поръчка бутон 

Как можем да ви помогнем Как ние можем да ви помогнем?


Ние от агенция за превод и легализация Арте.Док можем да ви съдействаме с винаги безплатна актуална информация, свързана с всички законови разпоредби относно легализация на вашите документи. Online поръчка за легализация - Арте.Док
Така ще спестите време и усилия в обикалянето на различните институции. Освен това, ние можем да заверим вашите документи и да извършим легализацията им.

Можете да подадете документите си за легализация във всеки един от нашите офиси, както и онлайн през Онлайн платформата за поръчка на сайта ни.

Независимо къде в България се намирате, ако имате нужда от Апостил, то той се поставя единствено от съответните институции ситуирани в София (НАЦИД, МП, МВнР). Ако не се намирате в София, можете да ни изпратите документите си с куриер и ние ще се погрижим те да бъдат заверени в нужния ви срок.




срок за легализацията В какъв срок се извършва легализацията на документи?


Различните заверяващи институции предоставят различни възможни срокове за легализацията на документи. 

НАЦИД, който заверява дипломи за средно и висше образование например, предоставя опциите за бавна, бърза и експресна услуга. Докато Министерство на Правосъдието има единствено стандартен срок за изпълнение.

Нашите срокове са съобразени със сроковете на институциите. Наш представител ще ви информира за възможните варианти при подаване на поръчката ви за легализация.


Колко струва услугата легализация Колко струва услугата легализация на документ?


При легализация на документ се заплащат държавни такси, които се различават според заверяващата институция и желания срок за изпълнение. Всички цени за различните видове документи можете да намерите в Ценоразписа ни за легализация.


Ако имате нужда от качествени писмени преводи и легализация на вашите документи или текстове, свържете се с нас за безплатна консултация на тел.: 0893 457 698 и на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Ние ще ви съдействаме за всеки ваш казус!




FAQ

Често задавани въпроси

  • Как може да се свържете с нас?
    Може да се свържете с наш експерт легализации на тел.: 0894 773 803, както и на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

  • Как да получите ценова оферта?
    Може да поискате оферта за вашите документи за легализация през формата ни за запитване тук и ще получите информация за вашия конкретен казус и ценова оферта в кратък срок.

  • Къде се намираме?
    Имаме два офиса в гр. София, като офис Жендов се намира в непосредствена близост до КО на МВнР. Разполагаме и с партньорски офиси в страната, които могат да ви съдействат за изпращането на документите за легализация до София. Адресите и работното време на офисите може да видите в Контакти.

  • Какви услуги предлагаме?
    Предлагаме преводачески услуги и услуг за легализация и заверка на документи:
    • писмен превод
    • устен превод 
    • специализиран превод 
    • легализация на документи 
    • комбинирана услуга за превод и легализация на документи, както и много други
    Всички наши услуги може да намерите в раздела ни Услуги и цени.

  • В какъв срок може да очаквате изпълнението на легализацията?
    Сроковете, които предоставяме за извършване на легализация на документи, са обвързани със сроковете на конкретните администрации, институции, нотариуси и др. При подаване на запитване за оферта, нашите експерти ще ви информират не само за ценовите параметри, но и за възможните срокове за извършване на легализацията.

  • Каква е процедурата за изпращане и получаване на преводи?
    При подаване на онлайн поръчка за легализация трябва да ни изпратите или да донесете в офис оригиналите на документите.

  • С кои куриерски фирми работим?
    Работим с утвърдени куриерски фирми, за да можем да гарантираме сигурността на документите на нашите клиенти. Можем да изпратим готовите ви легализирани документи с ЕКОНТ, Speedy, DHL, UPS и др.

Клиентите за нас

Повече

Последно от блог

Актуална информация